SPSS Yaptırma

SPSS Nedir?

SPSS (Statistical Package for the Social Sciences), ilk olarak 1968’de SPSS Inc. tarafından başlatılan ancak 2009’da IBM tarafından satın alınan, birçok disiplinde kullanılan istatistiksel veri analizi için önde gelen bir yazılımdır. Sosyal bilimler, pazar araştırmacıları, sağlık araştırmacıları, anket şirketleri, hükümet, eğitim araştırmacıları, pazarlama kuruluşları, veri madenciler ve diğerleri tarafından da istatistiksel analiz için yaygın olarak kullanılan bir programdır. Veri toplama, veri yönetimi, veri analizi ve raporlama gibi bir dizi işlevi kapsayan kapsamlı bir araçtır. SPSS, kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir ve istatistiksel analiz için geniş bir araç seti sunar. Bu güçlü yazılım, karmaşık veri setlerini daha anlaşılır hale getirmek, eğilimleri ve ilişkileri keşfetmek, sonuçları yorumlamak ve karar verme süreçlerini desteklemek için kullanılır. Verilerinizi derinlemesine analiz etmek ve bilgiye dayalı kararlar almak için SPSS, size güvenilir bir yol haritası sunmaktadır. SPSS yazılımı istatistiksel veri analizine ek olarak veri yönetimi işlevleri de sağlar. Kullanıcının seçim yapmasına, veri oluşturmasına, bir dosya yürütmesine vb. izin verir. SPSS’nin bir başka özelliği de veri dokümantasyonudur. Temel olarak bu işlev, veri dosyasıyla birlikte bir meta veri sözlüğünü depolar. Bu meta veri sözlüğü, anlam, diğer verilerle ilişkiler, kökenler, kullanım ve biçim gibi verilerle ilgili bilgiler için merkezi bir havuz görevi görür.

SPSS’nin Özellikleri

Aşağıda SPSS’in bazı önemli özelliklerini bulabilirsiniz:

  • SPSS’deki tüm veriler SAV formatında saklanır. Bu, verilerin işlenmesi, analiz edilmesi ve çıkarılması sürecini kolaylaştırır.
  • SPSS, görev açısından kritik verilerinizden açık bir şekilde veri almanıza yardımcı olur. Bu, SPSS’nin bazı özelliklerinin yanı sıra trend analizi, varsayımlar ve tahmine dayalı modeller aracılığıyla yapılır.
  • SPSS, kullanıcılara doğru sonuçları analiz etmeleri için derin istatistiksel yetenekler sunar.
  • Veri yönetim sistemini ve düzenleme araçlarını kolayca edinmeye yardımcı olur.
  • SPSS, işlevleri daha görsel olarak tasarlamanıza, oluşturmanıza, raporlamanıza ve sunmanıza yardımcı olan bir araçtır.
  • SPSS’nin öğrenilmesi, kullanılması ve uygulanması kolaydır.

SPSS Analizi Ne İçin Kullanılır?

SPSS’de çeşitli istatistiksel yöntemler kullanılabilir:

  • SPSS metodolojileri de dahil olmak üzere tanımlayıcı istatistikler, çok yararlı olan frekansların, çapraz tabloların ve tanımlayıcı ilişkilerin istatistikleridir.
  • Varyans analizi (ANOVA), ortalamalar, korelasyon, parametrik olmayan testler vb. gibi teknikleri içeren iki boyutlu istatistikler sağlar.
  • Küme analizi, faktör analizi vb. gibi metodolojiler de dahil olmak üzere grupları tanımlamak için çeşitli verileri tahmin etmek.
  • Doğrusal regresyon gibi sayısal bir sonucu tahmin etmek.

SPSS Analizi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

SPSS analizleri yapılırken en büyük hata geleneksel yaklaşımlar kullanmaktır. Analizlerde önemli olan kimin ne şekilde analiz yaptığı değil, kriterlerin sağlanıp sağlanamadığıdır. SPSS programında hangi analizlerin yapılacağı çalışmaya (anket uygulaması, laboratuvar ya da saha testleri) başlamadan önce planlanmalı ve çalışma sırasında bu doğrultuda hareket edilmelidir. Çalışma sonrasında hangi analizlerin yapılacağını kararlaştırmaya çalışmak oldukça riskli bir durumdur ve yapılan bütün ölçümlerin boşa gitmesine neden olabilir. Bu nedenle SPSS ya da bir başka analiz programı kullanılacaksa çalışmaya başlamadan önce bir uzmana danışılması araştırmacının yararına olacaktır.

Analitik Akademi ile SPSS Analizi Hizmetinde Profesyonel Destek

SPSS analizi, zaman alıcı ve karmaşık bir süreç olabilir. Analitik Akademi olarak, uzman danışman kadromuzla size SPSS analizi sürecinde profesyonel destek sunuyoruz. Analitik Akademi olarak, size güvenilir ve profesyonel akademik danışmanlık hizmeti sunarak akademik başarıya ulaşmanıza yardımcı oluyoruz. Detaylı bilgi ve fiyat teklifi almak için hemen bizimle (545) 571 35 29 numaralı hattan iletişime geçin.