Makale Yazdırma

Makale Nedir?

Makalenin sözlük anlamı Türk Dil Kurumuna (TDK) göre “ekonomi, bilim, fen gibi konuların yanı sıra siyasi ve toplumsal alanlarda yazılan, dergi ve gazetelerde yayımlanan, yorumlayıcı ve açıklayıcı yazı” şeklinde tanımlanır. Makalede anlatım dili sade olmak zorundadır ve dolayısıyla makalelerde ağdalı bir anlatım yapılmaz. Makale serbestliğe dayanan bir yazı türü olmadığı için yazımında belirli kurallara ve formata uymak gerekir. Makale, nesnel bir anlatım dili olması gereken bir yazı türü olduğu için içerisinde bilimsel verilerin ve istatistiki bilgilerin yer alması gerekir. Bazı makalelerde saha çalışmaları bulunurken bazıları kavramsal bir çerçeve sunar. Makaleler, doğru bilgi aktarımı yapmak ve okuyucuların ilgisini çekmek için dikkatli bir şekilde yazılmalıdır. Bu nedenle, makale yazarları konu hakkında araştırma yaparak, güvenilir kaynaklardan alınmış bilgileri kullanmalıdırlar. Bununla beraber bütün makaleler bilimsel bilginin ilerlemesine katkıda bulunma noktasında bir araya gelir. Bilimsel makale genel olarak tartışma başlatmak, bir kavram ya da durum hakkında bilgilendirmek, bir görüşe ikna etmek, bir fikri savunmak ya da yeni bir bakış açısını elde edilen kanıtlarla desteklemek amacıyla yazılır. Bilimsel makale, yükseköğrenimin önemli bir parçasını oluşturur. Bilimsel makaleleri normal bir makaleden ayıran özellik, kanıtlarla desteklenebilmesidir. Makale, alanında yetkin bir kişinin bir konu ya da tartışma hakkında bakış açısını, bir gerçeği açıklayan, bir soruna çözüm öneren, bir savı ispatlayan, bir hipotezi test eden, bir tezi savunan ya da destekleyen tarzda yazdığı yazılardır. Makalelerin bazılarında yeni bir teori, yöntem ya da tanım geliştirme gayesi hakimken bazıları literatürde yapılan araştırmaların toplanmasıyla ilgilenir.

Makale Çeşitleri Nelerdir?

Makale çeşitleri yazım amacına göre kendi içinde birçok kategoriye ayrılır. Makale çeşitleri genel olarak şu şekildedir:

  • Literatür araştırması makaleleri: Derleme makale olarak da nitelendirilir. Geçmişte yapılan bilimsel araştırmalara dayanarak belirli bir konunun incelenmesinden oluşur. Aynı zamanda literatür araştırmaları, belirli bir alanın mevcut durumu hakkında bilgi edinilmesine imkân tanır.
  • Kavramsal çerçeve makaleleri: Belirli bir konsepti ya da geliştirilen yeni bir yöntemi anlatmak için yazılır. Bu tür çalışmalarda genellikle saha çalışmaları yer almaz, daha çok teorik olarak bir açıklama yapılır.
  • Görüş/tartışma makaleleri: Bu tür makalelerde genellikle yazarın kişisel görüşleri yer alır. Bilimsel bir makale olarak değerlendirilebilmesi için yazarın düşüncelerini bilimsel bir yapı üzerine inşa etmesi gerekir.
  • Deneysel araştırma makaleleri: İsminden de anlaşılabileceği gibi yapılan bir deneyin sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmak için kaleme alınır. Biyoloji, kimya ya da fizik gibi alanlarda yaygındır.
  • Analitik araştırma makaleleri: Bu tür makalelerde olayların, konuların ve fikirlerin analizi gerçekleştirilir. Araştırmacı ilk önce farklı bakış açılarını açıklar ve sonrasında bu fikirleri tarafsız bir gözle analiz eder.
  • Model tabanlı araştırma makalesi: Matematiksel bir model içeren makaleler, birçok farklı alanda uygulanır. Belirli bir amaç doğrultusunda matematiksel bir model geliştiren makaleler, aynı zamanda bir modelin çözümüne de odaklanabilir. Geçmiş yıllarda geliştirilen bir modelin yeni bir sezgisel yöntemle çözülmesi, örnek olarak verilebilir.
  • Ankete dayalı araştırma makalesi: Bir amaç doğrultusunda yazar anket yaparak veri toplar. Bununla beraber makalenin güvenilir hale gelmesi için belirli bir kişi sayısının üzerinde anket yapması tavsiye edilir. Ardından yazar, anketten elde edilen yanıtları yorumlar, analiz eder ve bir sonuca varır.
  • İnceleme makaleleri: Genellikle edebiyat alanında karşılaşılsa da daha geniş bir alana sahiptir. Belirli bir eserin eleştirel bir gözle ele alınmasını içerir. Bununla beraber eserin yazıldığı dönem üzerinden incelemeler de yapılabilir.

Makale Nasıl Yazılır?

Makale yazım kuralları her ne kadar çalışmadan çalışmaya değişiklik gösterse de bazı bilgiler bir çalışma ortaya çıkarmakla ilgilenen kişilere yardımcı olabilir. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek bir çalışma hazırlamaya nasıl başlayabileceğinizi ve neler yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

  • İlk önce ilgilendiğiniz ya da üzerinde bir çalışma gerçekleştirdiğiniz bir konu seçmelisiniz. Size geniş bir çalışma alanı sağlayacak, üzerinde çalıştığınız konuyla bağlantılı olacak ve bilgili olduğunuz bir alan seçerek makaleyi daha rahat bir şekilde ortaya çıkarabilirsiniz. Seçeceğiniz konunun özgün, araştırmaya değer ve katkıda bulunabileceğiniz bir alan olduğuna dikkat etmelisiniz.
  • Konu seçimi yaptıktan sonra alanı literatürden araştırmalısınız. Güvenilir kaynaklardan bilgi alarak o alanda ne gibi çalışmalar yapıldığını incelemelisiniz. Örneğin, size göre orijinal bir fikir geliştirmiş olsanız bile bu çalışma önceden yapılmış olabilir. Böyle bir problemle karşılaşmamak için literatürü iyice taramalısınız.
  • Çalışmanızı hazırlarken ana hatları oluşturmaya özen göstermelisiniz. Genel olarak nasıl bir giriş, gelişme ve sonuç kurgulayacağınızı belirlemelisiniz.
  • Makale yazarken açık ve anlaşılır bir dil kullanmak oldukça önemlidir. Ayrıca çalışmanızda kullanmanız gereken bilimsel terimler varsa onlar hakkında da fikir sahibi olmalısınız.

Makalenizi bölümlere ayırdıktan ve bütün bölümleri doldurduktan sonra tekrar baştan sona okumalısınız. Bazen makalenin başında yazdığınız cümleler çalışmanın sonuyla çelişebilir. Bu tür problemleri ortadan kaldırmak için bütün çalışmayı baştan dikkatli bir şekilde okumalısınız.

Makale Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Makalenin konusu daha önce ele alınmayan bir konu olmalıdır.
  • Makalenin konusunun güncel olmasına önem verilmelidir.
  • Makaleyi sade ve anlaşılır bir dille yazmaya dikkat edilmesi gerekir.
  • Makalenin nesnel olmasına özen gösterilmelidir.
  • Düşünceyi destekleyici nitelikteki bilimsel verilerden yararlanılmalıdır.
  • Makale yazarken güvenilir kaynaklar kullanılmalıdır.
  • Makale yazmadan önce makalenin hangi türde olacağına (bilimsel, edebi vb.) karar verilmelidir.

Makale Konusu Nasıl Bulunur?

Makale konusu bulmak için ilgi alanları, güncel olaylar ve genel olarak toplumda yanlış bilinen konular üzerine düşünülebilir. Makale yazmadan önce kişi aklına gelen konuları bir yere not etmelidir, böylece makale yazacağı zaman daha hızlı hareket etmiş olur. Makale konusu bulmak için literatür taraması da yapılabilir. Daha önce yayımlanmış makalelerin sonuç ve öneriler bölümü incelenerek hangi konuda yazı yazılabileceğine ilişkin fikir edinmek mümkündür.

Analitik Akademi ile Makale Hizmetinde Profesyonel Destek

Literatür taraması yapmak, zaman alıcı ve karmaşık bir süreç olabilir. Analitik Akademi olarak, uzman danışman kadromuzla size literatür taraması sürecinde profesyonel destek sunuyoruz. Araştırma sorunuzu netleştirmekten, kaynakları seçmeye ve analiz etmeye kadar her aşamada size rehberlik ediyoruz. Analitik Akademi olarak, size güvenilir ve profesyonel tez danışmanlık hizmeti sunarak akademik başarıya ulaşmanıza yardımcı oluyoruz. Detaylı bilgi ve fiyat teklifi almak için hemen bizimle (545) 571 35 29 numaralı hattan iletişime geçin.