Makalenin sözlük anlamı Türk Dil Kurumuna (TDK) göre “ekonomi, bilim, fen gibi konuların yanı sıra siyasi ve toplumsal alanlarda yazılan, dergi ve gazetelerde yayımlanan, yorumlayıcı ve açıklayıcı yazı” şeklinde tanımlanır. Makalede anlatım dili sade olmak zorundadır ve dolayısıyla makalelerde ağdalı bir anlatım yapılmaz. Makale serbestliğe dayanan bir yazı türü olmadığı için yazımında belirli kurallara ve formata uymak gerekir. Makale, nesnel bir anlatım dili olması gereken bir yazı türü olduğu için içerisinde bilimsel verilerin ve istatistiki bilgilerin yer alması gerekir. Bazı makalelerde saha çalışmaları bulunurken bazıları kavramsal bir çerçeve sunar. Makaleler, doğru bilgi aktarımı yapmak ve okuyucuların ilgisini çekmek için dikkatli bir şekilde yazılmalıdır. Bu nedenle, makale yazarları konu hakkında araştırma yaparak, güvenilir kaynaklardan alınmış bilgileri kullanmalıdırlar. Bununla beraber bütün makaleler bilimsel bilginin ilerlemesine katkıda bulunma noktasında bir araya gelir. Bilimsel makale genel olarak tartışma başlatmak, bir kavram ya da durum hakkında bilgilendirmek, bir görüşe ikna etmek, bir fikri savunmak ya da yeni bir bakış açısını elde edilen kanıtlarla desteklemek amacıyla yazılır. Bilimsel makale, yükseköğrenimin önemli bir parçasını oluşturur. Bilimsel makaleleri normal bir makaleden ayıran özellik, kanıtlarla desteklenebilmesidir. Makale, alanında yetkin bir kişinin bir konu ya da tartışma hakkında bakış açısını, bir gerçeği açıklayan, bir soruna çözüm öneren, bir savı ispatlayan, bir hipotezi test eden, bir tezi savunan ya da destekleyen tarzda yazdığı yazılardır. Makalelerin bazılarında yeni bir teori, yöntem ya da tanım geliştirme gayesi hakimken bazıları literatürde yapılan araştırmaların toplanmasıyla ilgilenir.
Makale çeşitleri yazım amacına göre kendi içinde birçok kategoriye ayrılır. Makale çeşitleri genel olarak şu şekildedir:
Makale yazım kuralları her ne kadar çalışmadan çalışmaya değişiklik gösterse de bazı bilgiler bir çalışma ortaya çıkarmakla ilgilenen kişilere yardımcı olabilir. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek bir çalışma hazırlamaya nasıl başlayabileceğinizi ve neler yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Makalenizi bölümlere ayırdıktan ve bütün bölümleri doldurduktan sonra tekrar baştan sona okumalısınız. Bazen makalenin başında yazdığınız cümleler çalışmanın sonuyla çelişebilir. Bu tür problemleri ortadan kaldırmak için bütün çalışmayı baştan dikkatli bir şekilde okumalısınız.
Makale konusu bulmak için ilgi alanları, güncel olaylar ve genel olarak toplumda yanlış bilinen konular üzerine düşünülebilir. Makale yazmadan önce kişi aklına gelen konuları bir yere not etmelidir, böylece makale yazacağı zaman daha hızlı hareket etmiş olur. Makale konusu bulmak için literatür taraması da yapılabilir. Daha önce yayımlanmış makalelerin sonuç ve öneriler bölümü incelenerek hangi konuda yazı yazılabileceğine ilişkin fikir edinmek mümkündür.
Literatür taraması yapmak, zaman alıcı ve karmaşık bir süreç olabilir. Analitik Akademi olarak, uzman danışman kadromuzla size literatür taraması sürecinde profesyonel destek sunuyoruz. Araştırma sorunuzu netleştirmekten, kaynakları seçmeye ve analiz etmeye kadar her aşamada size rehberlik ediyoruz. Analitik Akademi olarak, size güvenilir ve profesyonel tez danışmanlık hizmeti sunarak akademik başarıya ulaşmanıza yardımcı oluyoruz. Detaylı bilgi ve fiyat teklifi almak için hemen bizimle (545) 571 35 29 numaralı hattan iletişime geçin.