2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda doçentlik unvanının alınması ve doçentlik kadrosuna atanma ile ilgili hususlar düzenlenmiştir. Doçentlik unvanının alınması için Üniversitelerarası Kurul tarafından yılda en az iki kez ilan edilen takvime göre başvuru yapılabilir. Bu yazımızda doçentlik başvuru dosyası hazırlanması süreci ele alınacaktır.
Doçentlik başvuru dosyası hazırlama hizmeti, çoğunlukla çalışma temposundan vakit bulamayan veya dosyasında bir yanlışlık yapmadan başvurmak isteyen doçent adaylarının tercih ettiği profesyonel bir hizmettir. Bu sürece vakit ayırabilecek ve dosyasını kendi hazırlamak isteyen kişiler de yanlış bir değerlendirme yapmamak ve eksik bırakmamak bakımından Doçentlik Bilgi Sistemi (DBS)’ne nasıl yükleme yaptıklarını kontrol ettirmek için profesyonel destek alabilirler. Ancak dosyasını kendi hazırlayan doçent adayları tarafından oldukça zahmetli ve dikkat gerektiren bir süreç olduğu, hazırlıkları boyunca zorlandıkları dile getirilmektedir. Bu sebeple daha konforlu ve sorunsuz bir başvuru süreci için danışmanlık almak oldukça yaygındır.
Doçentlik başvurusunun kabul alma durumu için nihai karar seçilen jürinin kararına bağlıdır. Başvuru aşaması stresli ve kaygı yüklü olduğu için adaylar profesyonel olarak destek almaktadır. Danışmanlık süreci, dosyanın hazırlanması ve başvurunun doğru ve eksiksiz olarak tamamlanmasını içermektedir.
Doçentlik başvuru dosyası hazırlanması akabinde başvurular Doçentlik Bilgi Sistemi (DBS) üzerinden online olarak yapılmaktadır. Başvuru için gereken dosyalar sisteme yüklenmeden önce, tamamlanması gereken ve DBS üzerinden yapılmayan bazı işlemler bulunmaktadır.
Doçentlik başvuru dosyası hazırlama sürecinde öncelikle, doçentlik başvurusu yapıldığında ilk incelenen, öğrenim bilgileri kontrol edilmelidir. Bu kapsamda;
Yurt içi Tıpta Uzmanlık, Tıpta Yandal Uzmanlık, Diş Hekimliğinde Uzmanlık, Eczacılıkta Uzmanlık bilgileri sistemde bulunmuyor ise Sağlık Bakanlığı ile görüşülerek veri tabanlarına eklemeleri, adayın tıpta uzmanlık tescil bilgisinin doktor bilgi bankasında bulunması gerekmektedir. Diğer bütün öğrenim derecelerine ait mezuniyet bilgileri sistemde bulunmuyor ise ilgili üniversite ile görüşülerek YÖKSİS’e eklemelerini sağlamak gerekir.
Yurt dışı Ön Lisans/Lisans/Yüksek Lisans derecelerine ait mezuniyet bilgilerinde denklik unvanı alındığı halde sistemde bulunmuyorsa YÖK Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı ile görüşülerek veri tabanlarına eklemeleri sağlanabilir.
Tez bilgisinin, Ulusal tez Merkezinde görünmediği durumda ise tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/giris.jsp sitesine girerek, Tez Veri Giriş Formunun doldurulması gerekir. Bu form doldurulduktan sonra formu indirip imzalayarak, nüfus cüzdanı ve tezin dokuman@yok.gov.tr adresine yollanması gerekmektedir. Islak imzalı formun taratılıp, tezin PDF dokümanı ile birlikte mail atılması yeterlidir.
Doçentlik dosyası hazırlama hizmeti, başvurulacak dönemin şartlarına göre istenilen puanın elde edilip edilmediğini görebilmek adına yapılan bir puan hesaplama işlemi ile başlar. Doçent adayları hem belirlenen başlıklardaki asgari şartları hem de alınması gereken minimum puan şartını sağlarlarsa sürece devam edilir. ÜAK’ın belirlediği format dikkate alınarak eserlerin belgeleri hazırlanır. Her yayın türü için istenilen belge ve formatlar değişiklik göstermektedir. Daha sonra hazırlanan bu belgeler doçent adayının Doçentlik Bilgi Sistemi’ ne yayınların künyeleri ile yüklenir. Son olarak başvuru tarihleri içerisinde, Doçentlik Başvuru Sistemi’nde açılan beyanname doldurularak dönem için belirlenen başvuru ücreti ödenir ve başvuru tamamlanır.
Öğrenim ve tez bilgileriniz sorunsuz olarak YÖK ve YÖKTEZ sisteminden “Güvenli Veri” olarak çekilebiliyorsa bu alanda bir dosya yüklemesi yapılmaz. “Güvenli Veri” olarak çekilememesi durumu genellikle gerekli işlemlerle düzeltilebilir bir durumdur. Danışmanlık aldığınız firma sizi bu konuda yönlendirecektir. Bazı istisnai durumlarda sisteme belge yüklemesi yapmak gerekir. Yüklenen bu belge onaylı şekilde başvuru tarihleri süresince ÜAK’ a elden veya posta yoluyla ulaştırılmalıdır.
Bu alanda aynen öğrenim bilgisinde olduğu gibi “Güvenli Veri” olarak eklenip onaylanabiliyorsa bir yabancı dil belgesi yüklenmesi gerekmemektedir. Ancak belli bir yıldan önce girilen sınavlar, ÖSYM sisteminde kayıtlı olmayan sınavlar gibi istisnalarda belge yükleme alanı açılır. Bu alana yüklenen belge ayrıca başvuru tarihleri arasında ÜAK’ a elden veya posta yoluyla teslim edilmelidir.
Bu alandaki deneyimler sisteme gerekli bilgileri girerek eklenebilir. YÖKSİS veritabanında en az 2 yıllık akademik kadro bilgisi bulunmuyorsa, ders şartı sağlanamadığında akademik görevlere bu 2 yılı dolduracak şekilde çalışılan kurumdan alınan belge eklenmelidir.
Verilen dersler ilgili alanlar doldurularak sisteme eklenmeli ve ders verilen kurumdan alınan onaylı belge, açılan alanlara yüklenmelidir.
Projeler de puan alınan yayınlar gibi değerlendirilebileceği için bu alanda belge yüklemek zorunludur. Projenin durumuna göre doçent adayının projede aldığı görevi kanıtlayacak; bütçe, konu, katılımcılar ve tamamlandıysa sonucun belirtildiği kanıt niteliğinde bir belge eklemek gerekmektedir.
Bu alanda istenen belgeler yayının türüne göre değişiklik göstermektedir. Beyannameye eklenecek makale ve bildiri için iki belge, kitap için ise tek belge yüklenmesi gerekir. Makale için bir tam metin belgesi; bir de kapak, editör listesi ve endeks çıktısının bulunduğu bir belge yüklenmelidir. Bildiri için tam/özet metnin bulunduğu bir belge bir de katılım belgesi eklenmelidir. 15 Aralık 2016’ dan önceki bildiriler için katılım belgesi zorunlu değildir. Kitap veya kitap bölümü için tek bir belge yükleme alanı bulunmaktadır. Bu alanlardaki belgelerin profesyonel bir ekip tarafından hazırlanması veya yine bu nitelikte bir danışmanlık firması tarafından kontrol edilmesi önem arz etmektedir. Doçentlik başvurusunda asgari şartlar sağlansa dahi eser inceleme sonucunda etik ihlal sebebiyle başvurunun olumsuz sonuçlanması gibi bir durum yaşamamak için bu alan oldukça özenli doldurulmalıdır.
Bu kapsama giren deneyimler için yine tek bir belge yükleme alanı bulunmaktadır. Doçent adayının adının bulunduğu, ilgili kurumdan onaylı, kanıt niteliği taşıyan bir belge yüklenmesine dikkat edilmelidir.
Burada Kayıt/Sergi/Diğer ana türlerden biri seçilmeli, alt tür kısmında da doğru şekilde seçim yapılmalıdır. Burada belge yükleme alanı açılır ve başvurulacak alana göre buraya yüklenen belgelerin ÜAK’ a gönderilmesi gerekebilir. Profesyonel danışmanlık hizmeti alınmıyorsa ÜAK’ a gönderilmesi gereken belgeler başvuru tamamlandığında görülebilir. Ancak belirli bir süre içerisinde elden teslim etmek veya postaya vermiş olmak şartı bulunduğu için danışmanlık alınan firma varsa adayı bu konuda önceden bilgilendirmesi ve bir aksaklık olmaması adına bu belgelerin başvuru sürecinden önce hazırlanması şeklinde bir yol izlenir.
Bu başlıkta eklenecek deneyimler için belge istenip istenmemesi türe göre değişiklik göstermektedir. Örneğin “Sertifika” türü seçilecekse bilgilerin doğru şekilde doldurulması yeterli olup sistemde belge yüklenecek bir alan açılmaz. Ancak “Araştırma” türü seçildiğinde sistemde belge yüklemek için bir alan açılır.
Doçentlik dosyası hazırlanması dikkatle yürütülmesi gereken ve bazı detayların da göz önüne alınması gereken bir süreçtir. Aşağıda, dosya hazırlık aşamasında dikkat edilmesi gerekenlere yer verilmektedir:
Doçentlik dosyası hazırlama ücretleri her dönem değişmektedir. Ancak güncel fiyat aralığı danışmanlık veren şirkete bağlı olarak 25.000 TL ile 35.000 TL arasında değişmektedir. Bu fiyatlar ÜAK tarafından belirlenmiş olan başvuru dönemlerinin yaklaşması durumunda ya da başvuru haftasına kalan sürenin azalması ve dosya hazırlama süresinin kısalması gibi durumlarda değişebilmektedir. Doçentlik dosyası hazırlama fiyatları için talep formunu doldurabilir, teklif alabilirsiniz.
Doçentlik dosyasının hazırlık aşaması da değişiklik gösteren bir konudur. Adayın bütün yayınlarının sisteme yüklenecek formata getirilmesi ve sisteme yüklenmesi aşamaları ortalama iki haftalık bir zaman dilimini kapsamaktadır fakat adayın eksik belgelerini tamamlama süresinin uzaması, bahsi geçen hazırlık sürecinin de uzamasına neden olmaktadır. Başvuru haftasının yaklaşması durumunda süreç hızlandırılabilmektedir.
Doçentlik dosyası inceleme süresi 2 ila 6 ay arasında değişmektedir. Doçentlik dosyasının hazırlanması, sisteme yüklenmesi ve başvurunun tamamlanması aşamalarından sonra jürinin atanması ve eserlerin incelenmesi aşamasına geçilmektedir. Jürinin belirlenmesi ve atanması yaklaşık iki ay sürmektedir ve her bir jüri üyesinin adayın eserlerini incelemesi için bir aylık süre tanınmaktadır.
Doçentlik başvurularının bitiminden yaklaşık 1-1.5 ay sonra seçilen alan bilgisi ve anahtar kelimelere göre doçent adayının dosyasını incelemek için bir jüri atanır. Bu jüri 5 asil, 2 yedek üyeden oluşur. Adaylar Doçentlik Bilgi Sistemi / Aday Bilgi Açıklama işlemleri sekmesinden başvuru dosyalarının durumunu ve açıklanan jürileri görebilirler. Bundan sonra 1-2 ay süreyle dosyalar sonuçlandırılmaya başlanır. Her aday için bu süre değişebilir. Genel anlamda başvuruların tamamlanmasından itibaren 6 aya kadar devam edebilir.
Doçentlik jürilerin açıklandığı gün Üniversiteler Arası Kurul’ un resmî sitesinde bir duyuru yayımlanır. Bu tüm doçent adayları için ortak bir gün olup adaylar Doçentlik Bilgi Sistemi üzerinden kendi jürilerini görüntüleyebilirler. Daha sonraki süreçler her aday için bireyselleşir. Jürinin dosyayı inceleyip kararını vermesi için ÜAK tarafından azami bir süre belirlenmiş olup, daha kısa sürede de dosya sonuçlandırılabilir. Sürecin kısa veya uzun olması dosya sonucundan bağımsızdır. Uzun sürmesi olumsuz bir gelişme olduğu anlamına gelmez. Jürinin elindeki dosyalarla ilgili nihai bir karar vermesi ve açıklamasına bağlı olarak değişmektedir. Her aday için süreç farklı olabildiğinden DBS üzerinden belirli aralıklarla kontrol sağlamak en doğrusudur. Başvurular tamamlandıktan 2.5-3 ay sonra sonuçlanabileceği gibi 6 ay sonrasında da net bir sonuç alınabilir.
Doçentlik başvurusu yapabilmek için en az 90 puanı doktora sonrası yayın ve deneyimlerden alınmak şartıyla 100 puanı tamamlamak şartı bulunur. Ancak bu, başvuru yapabilmek için tek başına yeterli değildir. Başvurulacak her alan için değişen asgari şartlar bulunmaktadır. Örneğin farklı alanlardan başvuru yapan doçent adaylarının tamamlaması gereken ulusal makale şartı farklıdır. Bazı alanlar için minimum puan, bazı alanlar içinse minimum yayın sayısı olarak belirlenmiştir. Bunun dışında aynı eser farklı şekillerde değerlendirilemez. Yani aynı içerik hem bir makale olarak yayımlanıp hem bildiri olarak sunulduysa ve ikisi de beyannameye eklenirse tekrar yayım yapmak suretiyle doçent adayı etik ihlal yapmış sayılır. Toplam puan ve maddelere göre ayrılmış olan asgari şartlara göre değerlendirme yaparken bu gibi eserler puanlanamaz. Bu kurallar sadece yayınlar için değil birçok başlıkta bulunur. Mesela adayın kendisine yaptığı atıf puanlanamaz veya aynı eserden adayın bir eserine birden fazla kez yapılan atıftan tek atıf puanı alınabilir. Bunlar gibi birçok şart göz önünde bulundurularak 100 puan tamamlanmalıdır.
Adayların bilimsel yayın ve çalışmalarının, doktor öğretim üyeliği, doçentlik veya profesörlüğe yükseltilme ve atama başvurusunda bulunmak istediği yükseköğretim kurumunun güncel atanma kriterleri doğrultusunda hazırlanması sürecinde; tüm bilimsel yayın ve çalışmalarınızın başvurusunda bulunmak istediği yükseköğretim kurumunun güncel atanma kriterlerine uygunluğunun değerlendirilmesi, puan hesabının yapılması ve başvuruş dosyasının hazırlanması gibi akademik yükseltilme ve atama başvurusu sürecinde ihtiyaç duyulabilen tüm alanlarda hizmet sunmaktayız
Doçentlik başvurusu yapabilmek için en az 90 puanı doktora sonrası yayın ve deneyimlerden alınmak şartıyla 100 puanı tamamlamak şartı bulunur. Ancak bu, başvuru yapabilmek için tek başına yeterli değildir. Başvurulacak her alan için değişen asgari şartlar bulunmaktadır. Örneğin farklı alanlardan başvuru yapan doçent adaylarının tamamlaması gereken ulusal makale şartı farklıdır. Bazı alanlar için minimum puan, bazı alanlar içinse minimum yayın sayısı olarak belirlenmiştir. Bunun dışında aynı eser farklı şekillerde değerlendirilemez. Yani aynı içerik hem bir makale olarak yayımlanıp hem bildiri olarak sunulduysa ve ikisi de beyannameye eklenirse tekrar yayım yapmak suretiyle doçent adayı etik ihlal yapmış sayılır. Toplam puan ve maddelere göre ayrılmış olan asgari şartlara göre değerlendirme yaparken bu gibi eserler puanlanamaz. Bu kurallar sadece yayınlar için değil birçok başlıkta bulunur. Mesela adayın kendisine yaptığı atıf puanlanamaz veya aynı eserden adayın bir eserine birden fazla kez yapılan atıftan tek atıf puanı alınabilir. Bunlar gibi birçok şart göz önünde bulundurularak 100 puan tamamlanmalıdır.
Sisteme doçent adayına dair tüm bilgi ve belgelerin yüklemesi yapıldığında ÜAK tarafından belirlenen tarihlerde başvuru tamamlanabilir. Günümüzde Mart ve Ekim aylarında, ayın 20’ si ila 29’ u saat 17.30 arasında başvuru tamamlanabilir. Başvuru aşamasına geçildiğinde sistemde “Asgari Başvuru Şartlarının Sağlandığına İlişkin Bildirim Formu (Beyanname)” açılır. Burada başvurulacak alan için ÜAK tarafından açıklanmış olan Doçentlik Şartları ile birebir başlıklar olacaktır. Tüm madde ve bentlerinde puana dahil edilecek eserler buradan eklenir. Bu aşamada dikkatli olmak gerekmektedir. Beyanname doldurulurken sisteme daha önceden eklenmiş olan eserler ve deneyimler sıralanır. İçlerinden ilgili madde ve bende dahil edilebilecek, etik ihlal sayılmayacak ve puanlanması ÜAK tarafından onaylanan eserler seçilmelidir. Eserler eklendikçe sistemde otomatik bir puan hesaplanacaktır. Tüm alanlardaki şartlar sağlanıp toplam puan uygun olduğunda sistem başvuruyu tamamlamaya izin verir. Ödeme adımına geçilerek başvuru ücreti online olarak ödenir. Ödeme onayı alındıktan sonra sistemdeki yönergeler izlenerek başvuru tamamlanır.
Beyanname doldurulurken oluşan puan ve asgari şartların sağlanması durumu, otomatik bir puanlama üzerinden yapıldığı için sistem şartlara uygun olmadığı halde eklenen eserlere de bir puan verir. Bu sebeple puan tamamlanmış görünse dahi jüri incelemesi sonucunda puanlamaya dahil edilemeyecek, alan dışı sayılabilecek eserler elendiğinde asgari şartlardan kalınabilir. Üstelik bu beyanname ekranı başvuru tarihine kadar açılmaz. Bu sebeple puanlama önceden yapılmalı ve değerlendirilecek eserler net olarak belirlenmelidir. Bir ön puanlama yapılmazsa veya yanlış yapılırsa bu durum başvuru anında fark edilecektir. Yanlış değerlendirme yapılması durumunda da başvuru olumsuz sonuçlanır. Üstelik yanlış değerlendirmeler için sebebe bağlı olarak etik ihlal kararı verilmesi mümkündür. Bu sonuç alındığında başvurulan dönemi izleyen en erken üçüncü dönemde tekrar başvuru yapılabilir.
Bilimsel yayın ve çalışmalarınızın sayısına göre değişmekle birlikte tarafımıza PDF dosyası olarak iletmiş olduğunuz yayın ve çalışmaların YÖK atanma kriterleri doğrultusunda üniversitenin yönergesine uygun olarak hazırlanması süreci 5 gündür.
Doçentlik dosyası hazırlama, zaman alıcı ve karmaşık bir süreç olabilir. Analitik Akademi olarak, uzman danışman kadromuzla size doçentlik başvurusu sürecinde profesyonel destek sunuyoruz. Analitik Akademi olarak, size güvenilir ve profesyonel akademik danışmanlık hizmeti sunarak akademik başarıya ulaşmanıza yardımcı oluyoruz. Detaylı bilgi ve fiyat teklifi almak için hemen bizimle +90 (545) 571 35 29 numaralı hattan iletişime geçin.